1 av 2
Hittills har Östergötland klarat sig relativt bra från varsel vid en jämförelse med övriga landet. Foto: Jessica Gow/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik: Varselvågen 2012
Östergötland

Varslen ökar i länet

Arbetsförmedlingen: "Finspång har det svårast"
2:15 min

Drygt 2 400 personer har varslats om uppsägning i Östergötland hittills i år fram till den sista oktober. Det är en stor ökning jämfört samma period förra året.

En av alla som kan komma att förlora sitt jobb är Rikard Johansson i Linköping, som i början av november fick beskedet att hans arbetsgivare, Ericsson varslar om uppsägning.

– Det jag är rädd att gå arbetslös, men sen kan man alltid hitta någonting annat att också, säger Rikard Johansson och tänker på det positiva.

Totalt i landet har över 50 000 personer varslats mellan första januari och sista oktober i år och då är drygt 2400 stycken östgötar. Men i den jämförelse som Sveriges Radio har gjort där vi har tittat på antalet varsel per invånare visar det sig ändå att Östergötland har klarat sig ganska bra i varselvågen. Av landets 21 län hamnar Östergötland på en 9:e plats. Det här är en bild som bekräftas av Gösta Landgren, chef för arbetsförmedlingen i  östra delen av länet.

– Hittills ser det hyfsat bra ut. Vi har hållit oss bättre än landet men det är klart att någonstans kommer även det i fatt även här. Nu börjar vi märka att vi hamnar på samma nivå som riket i övrigt, säger Gösta Landgren.

Vilken kommun i länet har drabbats värst av varsel?

– Jag tycker nog det är Finspång som har det svårast i länet. Ganska många varsel, ganska många företag som varslar och det påverkar hela kommunen. Vi är oroliga för Finspång på det viset, säger Gösta Landgren.

Finspång är den ort som har drabbats hårdast vad gäller antalet varsel per kommuninvånare under 2012. Så sent som i tisdags förra veckan kom Sapa Profiler med beskedet att 70 personer kan komma att sägas upp eftersom företaget måste spara pengar.

– Det har ju inte undgått någon att konjunktursläget är svårt i Sverige. Plus att 2013 säkert också blir ett svårt år, säger Sapas VD Magnus Elfström.

Det är den allt mer allvarliga ekonomiska situation som råder i övriga Europa som nu börjar få effekter även här i Östergötland. Idag finns det enligt Svenskt näringsliv runt 900 företag i länet som exporterar till EU och löser sig inte krisen nere på kontinenten kan på sikt bli ännu tuffare för flera företag här i länet, menar Gösta Landgren:

– Ju längre tiden går nu på vintern kommer det märkas om man inte får ordning på till exempel lån till Grekland. Om oron fortsätter på det viset så kommer det såklart att påverka, säger Gösta Landgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".