- Vi trivs i Norrköping, det är här det händer! säger Nora Kourkis, tillsammans med Felicia, Jennifer och Vanessa Karagöl, samtliga andragenerationsinvandrare från Syrien. Foto: Lars Christophersen/SR
Linköping

Antalet invandrare ökar mest i Linköping

"Invandrare gör som svenskar"
1:36 min

Linköping är den kommun i Östergötland där antalet invandrare ökat mest de senaste 20 åren. Men Norrköping är fortfarande invandrartätast. Var femte Norrköpingsbo har utländsk härkomst.

Invandringen bidrar till att öka på storleksskillnaden mellan små och stora kommuner i länet. Norrköping har den högsta andelen invandrare, här är var femte person av utländsk härkomst, men Linköping är nästan ikapp.

Från 1990 och 20 år framåt ökade Linköping sin andel invandrare från 7 procent av befolkningen till över 17 procent. Det är den största ökningen i länet under tidsperioden.

Ett annat sätt att beskriva "invandrarkoncentrationen" är att både Linköping och Norrköping i dag har en invandrarbefolkning motsvarande hela Mjölby, drygt 25 000 personer i vardera kommun.

Enligt Roger Andersson, professor i kulturgeografi vid Uppsala universitet, beror befolkningstillväxten i Sverige sedan 1970 - en ökning på cirka två miljoner invånare - nästan enbart på invandring, men den sprids ojämnt över landet.

Unga invandrare gör som infödda svenskar, flyttar från avfolkningsbygder till större städer, säger professor Andersson. Men han konstaterar också att småkommuner kan vinna på en aktiv invandringspolitik. Enligt honom brukar invandrare lyckas bra i mindre kommuner.

– Studier vi gjort visar att det går ganska bra för de som ändå stannar i mindre kommuner och också för de som flyttar ut på en mindre ort. Det kan alltså löna sig, om man vill ha en positiv befolkningstillväxt, att satsa på aktiv invandringspolitik, säger Roger Andersson.

Invandringen har självklart kommit alla östgötska kommuner till del, bara väldigt olika mycket. Störst andel invandrare efter Norrköping och Linköping år 2010 har Finspång med 13,5 procent av utländsk härkomst, följt av Motala med 13,4 procent. Lägst andel av utländsk härkomst har Åtvidaberg med 5,8 procent av befolkningen - en ökning med 3,7 procent sedan 1990.

Fotnot: P4 Östergötlands granskning bygger på statistik från statistiska centralbyrån, scb:s uppgifter om befolkning av utländsk härkomst mellan 1990 och 2010. Med utländsk härkomst syftas här på utrikes födda och på barn till en eller två utrikesfödda föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".