Norrköping

Välkommet förbud av Subutex

1:07 min

Medicinen Subutex mot heroinberoende förbjuds nu i Sverige. På beroendekliniken i Norrköping tycker man att det är ett bra och riktigt beslut.

– Vi på kliniken tycker det är jättebra. Subutex är ett preparat som kan missbrukas och som tyvärr då också "läcker" ut från de kliniker som använder det, säger Ursula Thinemann, chef på beroendekliniken i Norrköping.

Men de som behöver hjälp på beroendekliniken kommer istället få andra preparat.

– Det finns likvärdiga preparat som man kan använda som inte missbrukas eller kan missbrukas och dessa preparat fungerar lika bra, säger Ursula Thinemann.

På beroendekliniken i Norrköping har man redan slutat använda Subotex, något som fungerat bra enligt klinikchefen.

– Det fungerar på precis samma sätt och fungerar lika bra i behandlingen för de här patienterna. Man ska också komma ihåg att läkemedlet man ger till missbrukarna är bara en del i behandlingen. Vi ger medlet för att möjliggöra för de här personerna att tillsammans med oss, socialtjänsten och andra myndigheter förändra sitt liv och ta sig vidare, säger Ursula Thinemann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista