Muharrem Demirok (C), kommunalråd i Linköping.
Östergötland

Vanligt med politikerhot

1:45 min

Var tredje lokalpolitiker har någon gång utsatts för hot. Det visar en undersökning bland 1700 politiker i landet, som beställts av Kvalitetsmässan i Göteborg.

Inom kort offentliggör Brottsförebyggande rådet den hittills största kartläggningen av hot mot förtroendevalda i Sverige där 15 000 politiker tillfrågats.

– Man ser att situationen efter det fasansfulla dådet mot Anna Lindh vilka effekter det fick även på lokal nivå. Säkerheten ökade ganska markant efter det dådet, säger kommunalrådet i Linköping Muharrem Demirok (C).

Kommunhuset är inte längre öppet för alla. För att komma in behövs nu en avtalad tid, poängterar Demirok.

Vilken beredskap finns i Linköpings kommun om ni utsätts för hot?

– Om jag relaterar till mig själv när jag blev kommunalråd var det första jag fick i handen en instruktionsbok från Säpo hur jag skulle hantera min personliga säkerhet och trygghet. Redan då ställde jag mig frågan: vad har jag gett mig in i, säger Muharrem Demirok.

Har du testat om ditt trygghetslarm fungerar?

– Jag hade barnen på kontoret för någon vecka sedan och min son råkade trygghetslarmet. Då insåg jag vilket rigoröst system det är. Inom bara några minuter var det två stycken polisbilar på plats och kommunens säkerhetsansvariga var också på plats. Ibland reflekterar man inte över vilken utsatt situation man har, säger Muharrem Demirok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista