Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Finspång

Kritik mot krisgruppsarbetares facebook-inlägg

1:32 min

En kommuninvånare i Finspång har upprörts över inlägg som en medarbetare i Finpångs kommuns krishanteringsgrupp POSOM lagt ut på facebook vid några tillfällen. Kommuninvånaren har i ett brev till kommunen skrivit att inläggen är olämpliga och menar att medarbetaren inte tagit tillräcklig hänsyn till etik och sekretess.

Peter Kindblom från räddningtjänsten i Finspång leder kommunens krishanteringsgrupp. Han tycker inte att medarbetaren brutit mot sekretessen.
– Det är sorgligt att kommuninvånaren upplever att den inte kan lita på POSOM-gruppen, säger han.

Medarbetaren i Finspångs POSOM-grupp har vid några tillfällen skrivit inlägg på Facebook efter att medarbetaren varit ute på uppdrag med krishanteringsgruppen. Ulf Andersson från räddningstjänsten deltar som extra resurs i POSOM-gruppen.
-- Vad vi har kunnat se på de här inläggen så är det ingenting som röjer någonting på något sätt, däremot är det lite känslor och så vidare, men det måste man få ha. Det här är frivilliga människor som ställer upp för att hjälpa andra människor som har råkat illa ut, säger han.

Personen som skrivit brevet till Finspångs kommun undrar om kommunen har en policy när det gäller sociala medier. Det har Finspångs kommun. Enligt räddningschefen Ulf Andersson följer POSOM-gruppen de riktlinjer som kommunen har när det gäller sociala medier. Även många andra kommuner har riktlinjer när det gäller sociala medier, bland annat Norrköping. Jag frågade Norrköpings kommuns kommunikationschef Louise Flygt om vad man får skriva eller inte skriva på sin facebooksida som kommunanställd.
– Man får inte skada medborgarna på nått sätt eller skriva om någon person, sen kan man ju skriva att idag har jag haft en trevlig dag på jobbet eller idag var det jobbigt på jobbet, säger hon.

I Finspång ska POSOM-gruppen snart ha ett möte
– Vi kommer att förtydliga det här både med våra regler i kommunen och även den etiska och moraliska delen i hur vi hanterar sociala medier under och efter uppdrag, säger Ulf Andersson, räddningschef i Finpång samt deltagare i krishanteringsgruppen, POSOM i Finspång.

Annika Selin
annika.selin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista