Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Twin cities

Överviktiga i Norrköping trivs sämre med livet

"Kanske något historiskt som satt sig"
1:59 min

Överviktiga i Linköping trivs bättre med livet än överviktiga som bor i Norrköping, det har forskargruppen Twincities research vid Linköpings universitet kommit fram till. Mellan städerna finns även skillnader när det gäller dödlighet och hjärt- kärlsjukdomar.

Docent Eva Grodzinsky är verksamhetschef för närsjukhusvården på Landstinget i Östergötland och en av forskarna i gruppen.
– I olika studier ser vi bland annat att dödligheten, eller rättare sagt livslängden på en Norrköpingsbo jämfört med en Linköpingsbo är kortare, ett och ett halvt år eller två år beroende på om man är man eller kvinna. Vi har också sett att hjärt- kärlsjukligheten är mycket högre i Norrköping än i Linköping, säger hon.

Docent Eva Grodzinsky berättar om vad forskarna tror är orsaker till skillnaderna.

– Vi vet ju redan mycket om det här med utbildning och socioekonomi och så vidare att det har betydelse, men vi tror att det kanske sitter någonting mer i väggarna, något mer historiskt som har satt sig och vi vill nu ta reda på mer om skillnaderna, säger hon.

Forskargruppen har även kunnat se att skillnaderna mellan städerna när det gäller dödlighet och hjärt- kärlssjukdomar har funnits ända sedan 30-talet och de söker nu efter historiska förklaringar. Gruppen har även studerat befolkningsenkäter och funnit intressanta skillnader.
– Om det är så att du är en ensamstående mamma så skattar hon sin hälsa sämre i Norrköping än i Linköping och en överviktig person skattar sin hälsa sämre i Norrköpings än Linköping. Vad detta kan bero på ska vi försöka ta reda på, berättar forskaren Eva Grodzinsky.

Landstinget i Östergötland ska nu tillsammans med kommunerna, Norrköping, Walderarsvik, Söderköping och Finspång samarbeta för att på sikt höja folkhälsan på dessa orter. Forskaren Eva Grodzinsky berättar att man bland annat ska göra som Västerbottens landsting har gjort.
– Det man har gjort i Västerbotten är att man har börjat med hälsosamtal och kallar alltså personer i vissa åldersgrupper till vårdcentralerna. Dessa vårdcentraler har fått utbildning i motiverande samtal och hur man ska arbeta tillsammans med att förändra sin livsstil, berättar hon.

Annika Selin
annika.selin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".