Arkivbild: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Tung dag för länets jägare

5:56 min

Inom Jägarnas Riksförbund är stämningen dämpad idag efter gårdagens jaktolycka utanför Kisa, som ledde till att en jaktledare i 60-årsåldern omkom. Förbundet ska nu analysera olyckan.  

– Det är tungt. Det är ju en jaktkamrat och vi tänker ju på familjerna och jaktkamraterna, som var med vid det här tillfället, säger Peder Grankvist, distriktsordförande i Jägarnas Riksförbund.

Olyckan inträffade vid tretiden igår eftermiddag. Enligt polisen ska jägaren ha siktat på en älgkalv, när han av misstag istället träffade jaktledaren, som avled omedelbart.

Peder Grankvist säger idag att det är svårt att spekulera i orsakerna till olyckan, men att vädret under gårdagen sannolikt spelat in.

– Det var ju inte det allra bästa vädret med dis och ingen riktig dager, säger han.

Han säger också att det är lätt att man som jägare fokuserar väldigt mycket på viltet för att allt ska gå rätt till och då kan missa det som finns runt omkring.

Nu ska förbundet analysera gårdagens olycka ordentligt, säger Peder Grankvist. Detta för att så småningom både kunna informera de jägare och jaktledare som redan finns, och de som utbildas i framtiden, om farliga situationer som kan uppstå.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista