Stadshuset i Vimmerby. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.
Östergötland

Vimmerby kan bli östgötskt

"Östergötland ligger väldigt nära till för oss"
1:01 min

Den styrande borgerliga alliansen i Vimmerby vill att kommunen byter län och i framtiden tillhör Östergötland. En motion i frågan har idag lämnats till kommunfullmäktige. 

– Östergötland ligger väldigt nära till för oss. Vi har bara tio mil till Linköping, säger Micael Glennfalk, (M) kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby. 

Han tillägger att det är längre både till Kalmar, Jönköping och Växjö och inte minst till Malmö, som skulle bli centrum i en framtida sydsvensk region.

I motionen som idag lämnats till kommunfullmäktige skriver Vimmerbypolitikerna bland annat att "det skulle vara förödande för Vimmerby kommun att dras med i en framtida sydsvensk region, som södra delen av Kalmar län driver på för att få vara med i".

– Vi vet ju att folk inte känner några gränser. Administrativa gränser känner bara tjänstemän och politiker, säger Micael Glennfalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".