Sebastian Heine. Foto: Raina Medelius
Linköping

Bättre och lugnare stämning på Ågatan

"Överlag är det väldigt glada och sociala människor ute"
1:34 min

Stämningen runt brottsdrabbade restaurang- och nöjescentrum Ågatan i Linköping har blivit lugnare efter skottlossningen i somras mot en restaurang på gatan. Det anser människor som arbetar i området.

– Nu tycker jag det är ganska lugnt och skönt. Det beror säkerligen på polisens insatser och folk har nog vant sig vid att man kan vara mycket folk på samma fläck. Folk börjar acceptera hur andra människor är, säger Sebastian Heine som jobbar som dj i Linköping.

Polisen har gjort storsatsningar på att synas i vimlet särskilt vid lönehelger och nu har en krögarförening startat.

Ordningsvakten Martin, som av säkerhetsskäl inte vill att vi använder hans efternamn, berättar att det trots den lugnare atmosfären vid gatan numera, ändå förekommer hot mot honom och hans kollegor. Men främst är ordningsvaktsjobbet bra, säger han.

– Överlag är det väldigt glada och sociala människor ute och det är jättekul att jobba med. Men samtidigt finns det otrevliga personer och det finns folk som hotar och vissa förstår inte riktigt när de har fått nog med alkohol, säger Martin.

Bland krögarna är det svårt att hitta någon som vill uttala sig offentligt om läget på Ågatan.

– Jag tycker du ska fråga de ansvariga. Varför gör man inte vissa saker här som kan hjälpa. För då trycker man på rätt knapp, säger en anonym krögare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".