Markus Wiechel, Sverigedemokraternas ordförande i Östergötland. Foto: Petter Ahnoff/Sveriges Radio
Norrköping

Wiechel till riksdagen

1:40 min

Det blir SD:s ordförande i Östergötland Markus Wiechel, själv dömd för förtal, som får ersätta Lars Isovaara när han nu tvingas lämna riksdagen efter de rasistiska utfallen mot en riksdagsvakt tidigare i veckan. 

Det känns ju väldigt stort, men det är tråkigt att komma in under de här omständigheterna, säger Markus Wiechel själv nu på eftermiddagen.

Beskedet att hans partikollega Lars Isovaara nu lämnar sina uppdrag gav partiledaren Jimmie Åkesson vid en pressträff i förmiddags. 

Händelsen som ledde fram till Isovaaras avgång utspelade sig i riksdagshuset vid tvåtiden under natten till onsdagen. Enligt två poliser som var med vid händelsen ska Isovaara ha uttryckt sig grovt kränkande mot en en vakt med utländsk härkomst.

Själv hävdade Sverigedemokraten att han var ur balans eftersom han precis blivit rånad av två män, även de med utländsk härkomst, och bestulen på sin ryggsäck. Ryggsäcken visade sig dock vara kvarglömd på en bar som Isovaara besökt under kvällen.

– Lars Isovaaras trovärdighet är minimal just nu, sa Jimmie Åkesson på pressträffen.

Ny representant för SD i riksdagen blir istället 24-årige Markus Wiechel från Norrköping. Redan nu höjs dock frågor även om Wiechels lämplighet som riksdagsman.

Vid fyra tillfällen har han stämts för texter som publicerats på hans blogg. Två gånger har han fällts. I juni 2011 fälldes han i Göta hovrätt för att han på sin blogg pekat ut en man med namn och påstått att denne deltog i en attack mot ett SD-möte i Eslöv 2006.

I ett annat fall fälldes Wiechel för att en annan man, i en kommentar på bloggen, pekats ut som dömd för brott. Eftersom bloggen var modererad krävdes godkännande av kommentarer och Wiechel gjorde sig skyldig till förtal trots att han inte skrev texten, enligt hovrättens dom i april 2011.

Båda gångerna fick Wiechel betala 5 000 kronor i skadestånd till de utpekade, samt rättegångskostnader. Enligt Jimmie Åkesson är det dock inget som man tar hänsyn till.

– Om man tittar på vad det är han är dömd för handlar det om saker som skrivits på hans blogg. Vi bedömer inte det så allvarligt att han inte kan företräda partiet.

Markus Wiechel själv instämmer. Han hävdar dessutom att båda domarna, enligt hans mening, är felaktiga.

– Tyvärr blev jag dömd, men det är inte alls att jämföra med det som hänt nu.

"Förtroendet är förbrukat"

#text=5363126#Lars Isovaara lämnar sina uppdrag. Isovaaras förtroende är förbrukat, sa partiledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens på förmiddagen. (Ekot)

Fakta: Markus Wiechel

Är född 1988. Bodde sex år i Columbia, Missouri i USA. Var engagerad för Demokraterna i presidentvalskampanjen 2004. Flyttade tillbaka till Sverige och Norrköping 2007, gick med i Sverigedemokraterna samma år. Är distriktsordförande för partiet i Östergötland, gruppledare i kommunfullmäktige i Norrköping och suppleant i partistyrelsen. Har studerat statsvetenskap och på socionomprogrammet i Linköping. Kallar sig själv socialkonservativ nationalist och är EU-kritiker.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista