Fr.v. Tonsättaren Marie Samuelsson, författaren Kerstin Ekman och regissören Helena Röhr. Fotograf: Jimmy Eriksson
Kultur

Ekman skapar opera för Vadstena-Akademien

Författaren Kerstin Ekman gör nu debut på operascenen. Tillsammans med tonsättaren Marie Samuelsson har hon skapat operan Jorun orm i öga, som har premiär i Vadstena nästa sommar.

Jorun orm i öga är en originalberättelse inspirerad av kvinnorna i den poetiska Eddan.  

– Jorun orm i öga började som ett trevande samarbete mellan Marie Samuelsson och mig. Kvinnor som sjöng, kvinnor som diktade blev vårt ämne. Jag gick tillbaka till Völsungasagan och den poetiska Eddan och dess berättelser som hade fängslat mig redan när jag som ung läste fornisländska på universitet. Nu, med ett långt författarliv bakom mig, inser jag att kvinnors dikt inte sällan har kommit till som ett svar på våldet omkring dem och att inte mycket har ändrats därvidlag, säger Kerstin Ekman i ett pressmeddelande från Vadstena-Akademien.

Verket blir tonsättaren Marie Samuelsson första helaftonsopera. 

 – Min musik har ständigt inspirerats av att människan och musiken alltid har vandrat genom världen och utmanat gränser, precis som skalderna gör i Jorun orm i öga, säger hon. 

Regisserar gör Helena Röhr som tidigare regisserat flera operor vid bland annat Vadstena-Akademien, Hanoi-operan och Norrlandsoperan.

 – ­Jag ser fram emot att jobba med en berättelse om en ung kvinna som utvecklas till modig livserfaren konstnär. Ibland kommer livet med djup smärta. Jorun lär sig att använda denna smärta som en källa till skapande och ett sätt att nå sina medmänniskor – det är konstens uppgift och något jag kan relatera till, säger Helena Röhr.

Operan kommer att spelas i Bröllopssalen i Vadstena slott 19 juli - 7 augusti 2013. Dirigerar gör David Björkman.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista