linköping

Mer pengar till kemtvättsanering

Länsstyrelsen Östergötland har fått ytterligare sju miljoner kronor saneringen av marken vid den tidigare kemtvätten i Tannefors. Det är Naturvårdsverket som har beviljat pengarna, som ska användas till att sanera ett större område än planerat.

Naturvårdsverket har sedan tidigare beviljat bidrag på 26 miljoner för att sanera området, men när arbetet förbereddes hittades ytterligare föroreningar intill åtgärdsområdet. Upptäckten ledde till en ny ansökan som nu beviljats med 7 miljoner kronor.

– Att Naturvårdsverket trots en ansträngd budget beviljar oss detta bidrag är väldigt glädjande, säger länsråd Magnus Holgersson. Det borgar för att kommunen kan göra en noggrann åtgärd och återställa området i gott skick.

Kommunen är huvudman för åtgärden och har ansökt om bidrag hos Länsstyrelsen, som i sin tur ansöker hos Naturvårdsverket. Naturvårdsverket har tidigare beviljat 26 miljoner kronor till sanering av den tidigare industrifastigheten. Bidraget på sju miljoner kronor innebär att ett större område läggs till den redan planerade saneringen. I november förra året beviljade Länsstyrelsen 500 000 kronor till ytterligare undersökningar utanför det aktuella området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista