Östergötland

Syrebristen i Östersjön förvärras

Läget när det gäller syrefria bottnar i Östersjön försämrades ytterligare under 2012. Det visar nya preliminära siffror från SMHI.

Under 2011 var cirka 20 procent av bottnarna i Östersjön påverkade av syrefria förhållanden och det var den högsta andelen som noterats sedan 60-talet. Nu visar det sig alltså att syrebristen fortsätter och att situationen ser ut att vara ännu värre under fjolåret.

Syre är en av de viktigbaste gaserna i havet eftersom det är nödvändigt för allt högre liv, men i områden med dålig vattenomsättning och stor tillfrösel av näringsämnen kan syret helt ta slut.

- Det här påverkar näringsbalansen i Östersjön, det marina livets utbredning och syresituationen kan försämra ekosystemets möjlighet att leverera tjänster till samhället, säger Bertil Håkansson, chef för havsförvaltningsenheten vid Havs- och vattenmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista