Östergötland

Sverigefinländarnas dag firas i länet

1:16 min

I morgon firas Sverigefinländarnas dag runt om i landet. Så även i Östergötland. Både i Motala och Norrköping kommer dagen att firas.

En Sverigefinländare är en person som är bosatt i Sverige, men som härstammar från Finland. Man kan vara född i Finland, ha en mamma eller pappa som är född i Finland, eller ha mor- eller farförädrar som är födda i Finland.

– Det finns ganska många finländare i länet. 11 procent av Finspångs befokning härstammar från Finland, säger Pirjo Rajalakso, reporter på Sveriges Radios Sisuradio.

I Linköping bor ungefär 6700 Sverigefinländare och i Motala omkring 3000. Totalt i hela Östergötland finns cirka 26000 personer med Finländsk bakgrund.

Att folk rörts sig mellan Sverige och Finland är ett gammal fenomen. Från 1200-talet och fram till 1809 var länderna ett och samma rike. Efter andra världskriget och fram till 70-talet har det skett en stor emigrationsvåg från Finland till Sverige. Folk har kommit till Sverige för att arbeta, plugga och för att försöka skaffa sig ett bättre tillvaro efter andra världskrigets slut. Många Sverigefinländare har bevarat det finska språket i flera generationer, men det finns också många, exempelvis andra- och tredje generationens Sverigefinländare som inte gjort det.

– I Sverige så har man inte ofta klappat någon på axeln och sagt att vad bra att du kan finska. Det viktigaste har alltid varit att man måste lära sig svenska oavsett varifrån man kommer, säger Pirjo Rajalakso.

– Om man vill lära sig finska så har det faktiskt startat en kurs i Norrköping. Det är en kurs för de som inte kan finska, men som vill lära sig för att kunna prata med exempelvis släktingar i Finland.