Vadstena

Vadstena satsar på kulturen

1:09 min

De kommunala insatserna är väldigt viktiga för kulturlivet och främst är det bibliotek och kultur- och musikskolor som får pengar. Slår man ut hur mycket som varje kommun lägger på kultur per invånare är Norrköping i topp följt av Linköping och Vadstena.

Det är Norrköping som lägger mest pengar på kultur per invånare av kommunerna i länet tätt följt av Linköping och Vadstena som hamnar på delad andra plats. I botten hittar vi Finspång och Åtvidaberg. Det är kommunerna som står för de mesta av pengarna som läggs på kulturområdet i Östergötland cirka 394 miljoner av totalt 650 miljoner kronor.

Att Vadstena lägger lika mycket pengar som Linköping per invånare på kultur visar vilka ambitioner kommunpolitikerna har tycker Tomas Klûft som är sektorchef i Vadstena med ansvar för kultur och fritid, men i praktiken ger det inte så mycket pengar.

– Pengen är naturligtvis mindre eftersom det är färre invånare i Vadstena än i Linköping.

I Vadstena bor det cirka 7500 invånare och av kommunens budget på 330 miljoner avsätts cirka 6,5 miljoner kronor på kulturområdet där pengarna går till biblioteket och musikskolan och sedan får Vadstena-akademien, teaterföreningen Shakespeare på gräsgården och kulturföreningar dela på resten. Tomas Klûft skulle önska att det fanns lite mer pengar att ge till kulturföreningarna.

– Vi lever mycket på de ideella krafterna och privata entreprenörer som gör att vi har ett levande kulturliv i Vadstena säger Tomas Klûft.