Söderköping

Bokhandel väljer bort rean

1:38 min

Det är inte alla bokhandlare som är med på bokrean som startar i dag. Bror-Inge och Lena Tyllander som driver bokhandeln i Söderköping konstaterar att det inte ger någon större ekonomisk vinst för det merarbete som det innebär.

Bokrean 2013 är inget för Söderköpings bokhandel som tidigt tog beslutet att inte vara med på det som ska vara en fest för alla bokälskare.

– Vi anser att det är galet att köpa in böcker för samma pris som vi i princip ska sälja de för. De tar mer kraft och tid än vad det ger ekonomi till oss säger Bror-Inge Tyllander.

Trots att bokhandlaren i Söderköping alltså väljer bort bokrean är det fortfarande en viktig händelse för bokbranschen och står för fyra procent av bokförsäljningen per år enligt branschorganisationen Bokhandlareföreningen och vd Anna Möller Wrangel.

– Sett över en längre tid har bokreans ekonomiska betydelse varierat men den står för en stor del av bokhandelns försäljning närmare fyra procent årligen.

När det numer går att köpa billiga böcker året om och konkurrensen om bokköpare hårdnat från näthandel och andra affärsställen tycker bokhandlaren Bror-Inge Tyllander att bokrean som har anor från 1920-talet tappat lite av sin tjusning.

– Det är inte alls samma dragningskraft som det än gång varit och det är för att det ligger pall vis med böcker som man värker ut säger Bror-Inge Tyllander.