linköping

Minister vill testa ny biståndsmodell i länet

1:41 min

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) vill effektivisera biståndet och föreslår att Östergötland blir en testregion. Idag besökte hon Saab i Linköping.

– Jag har pratat lite med länsstyrelsen om hur det kan se ut. Hur kan man samla kompetenser från både näringsliv, ideella organisationer och universitet? Och kan man tillsammans ha en arena i Östergötland där man delar information.

– Det är så mycket mer komplext i världen idag och vi behöver att näringslivet bjuder till, vi behöver erfarenheterna från forskningen, till exempel.

Och Saab vill gärna vara med. Marie Trogstam är hållbarhetschef på företaget:

– Vi har som många stora företag tagit ett större grepp kring det som är affärsetik, miljö, samhälle och våra egna medarbetare. Inom det område där vi har våra samhällsinsatser så vill vi fokusera på ett par större satsningar där vi ser att vår personal och våra förmågor kan göra störst nytta.

Biståndsminister Gunilla Carlsson är positiv.

– Det här måste myndigheten Sida pröva - men när Saab har idéer om hur de tänker starta yrkesutbildningar i Mogadishu, eller att de vill jobba med FN-organ om kvinnors utsatthet och säkerhetshot, så är det någonting jag kan bejaka.

– Men jag tror att om Saab får göra det här tillsammans med andra organisationer så är det helt och hållet på deras egna meriter. Jag kan bara uppmuntra att det finns ett sådant engagemang i Linköping till att också bidra i världen.

Men Annika Lillemets från Miljöpartiet i Östergötland är kritisk.

– Man måste ha vattentäta skott mellan militär verksamhet, försvarsföretag och bistånd. Jag tänker ställa en fråga till biståndsministern inom kort i riksdagen om hur hon ser på det här, säger hon.