1 av 2
Kyrkogården i centrala Linköping. Arkivfoto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Griftegårdschef Gunnar Forsberg.

Linköpingsbo tvångsbegravd

1:45 min

En Linköpingsbo, som avled 2003 och sedan dess har legat nedfrusen i väntan på en ny begravningsmetod, kistbegravdes igår mot sin uttryckliga vilja. Nu har begravningen polisanmälts.

Den avlidne mannen ville bli begravd enligt en ny metod med frystorkning, kallad promession, som idag inte är godkänd i Sverige. Totalt i landet väntar anhöriga till ett tiotal avlidna på gravsättning efter att de avlidnas önskan om promession kunnat uppfyllas.

Men Skatteverket anser att man inte kan vänta längre och att de avlidna nu måste i jorden.

I Linköping har socialnämnden fattat ett sådant beslut om den man som avled 2003. På en kyrkogård i Linköping genomfördes därför igår en gravsättning mot den avlidnes önskan.

– Vi har ett beslut som är fattat av socialnämnden där vi ska verkställa en gravsättning. Sen hur de besluten är fattade och vad som ligger bakom det, är det socialnämnden som får svara på det. Vi fattar inga beslut, vi har bara att verkställa besluten, säger griftegårdschef Gunnar Forsberg.

Beskedet om gravsättningen mottogs med bestörtning av dödsboets ombud, Susanne Wiigh-Mäsak.

– Det är ett brott mot ett testamente, det är en ohygglig handling eftersom det här var något som den avlidne absolut motsatte sig, här borde socialnämnden över huvudtaget inte gripit in.

Gårdagens gravsättning har nu polisanmälts.

– Vi tycker att detta borde få konsekvenser. Det är ju viktigt att inte det kan vara ett så rättslöst samhälle där man inte är skyddad av svenska lag, säger Susanne Wiigh-Mäsak

– Det enda riktigt är att öppna graven och frysa ner kroppen igen, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista