Östergötland

Hästköttskandal gynnar gårdsslakterier

1:54 min

Hästköttskandalen som just nu cirkulerar i media gynnar de mindre gårdsslakterierna. Åke Karlsson, som driver gårdsslakteri i Kolmården, har fått betydligt mer att göra de senaste dagarna.

– Det har ringt betydligt mer de senaste veckorna på grund av det här ”hästskojeriet”. Jag har pratat med flera som upplever samma sak. Folk börjar tänka till, de vill inte bli lurade hur länge som helst, säger lantbrukaren Åke Karlsson som driver ett gårdsslakteri i Kolmården utanför Norrköping.

Avslöjanden om hästkött i nötköttsprodukter har avlöst varandra de senaste veckorna. I januari hittades häst-dna i hamburgare i Storbritannien och på Irland. Flera livsmedelsföretag har sedan hittat hästkött i sina produkter, Dafgård som bland annat levererar köttbullar till Ikea, och Axfood som levererat köttbullar till Willys, Hemköp och Prixia. Det här väcker reaktioner hos konsumenterna.

– Så klart att man reagerar, det gör man, helt klart. Jag tycker det är så mycket skriverier, nu hittar de hästkött överallt, säger Anita Andersson.

– Jag tycker det är lurendrejeri. Sedan har jag inget emot om man vill äta hästkött, men då bör man ju veta om det, säger Leif Wallman.

Är du förvånad över det här?

– Egentligen inte, det är så mycket annat fusk så jag är inte förvånad, säger Leif Wallman.

I Östergötland finns idag sju mindre gårdsslakterier som är godkända av livsmedelsverket. Åke Karlsson, som slaktar runt 25 nötkreatur om året på den egna gården, tror att hästköttsskandalen kan leda till att ännu fler satsar på närproducerad mat.

– Alla sådana här skandaler gör att konsumenten blir mer medveten och uppmärksam, det tackar vi för som arbetar med det småskaliga och närproducerade, säger Åke Karlsson.