Njala är en en Kolmårdens trubbnoshörningar. Hon får behålla sitt vacka horn. Foto: Katarina Sundberg
Norrköping

Kolmårdens expert: Noshörningarna dödas ändå

2:00 min

För att stoppa tjuvjakten på noshörningar vill forskare i Sydafrika tillåta en reglerad avsågning av horn så att marknaden får sitt, utan att djuren behöver dödas. Men Mats Höggren, zoologisk expert på Kolmårdens djurpark, tror inte på förslaget. 

I noshörningshägnet på Kolmården bor Infolosi, Njala och Namakula, tre noshörninghonor som väger flera ton och har halvmeterlånga horn.

Noshörningshorn har använts inom traditionell kinesisk medicin och som utsmyckning av dolkskaft under många århundraden. Men nu har en ny marknad uppstått. Den unga överklassen i Sydostasien har kommit att bli enormt penningstark och deras intresse för noshörningshorn är stort. Priset har därför ökat kraftigt och idag är hornet värt mer än sin vikt i såväl guld, diamanter som till och med kokain.

Och återigen ökar jakten på noshörningar i södra Afrika. Om tjugo år kan arten vara utrotad, eftersom dagens åtgärder mot tjuvjakt inte verkar hjälpa, menar de forskare som skriver i tidskriften Science. De föreslår därför att man lagligt skall kunna såga av hornet och sälja det på en vit marknad genom en central säljorganisation. Men vem som ska tillåtas såga av hornet framgår inte av förslaget.

På det här sättet hoppas man rädda livet på de hundratals noshörningar som skjuts i Afrika varje år. Avhorning kan nämligen göras på levande noshörningar och hornet växer snart ut igen. Men Mats Höggren, zoologisk expert på Kolmårdens djurpark är tveksam till förslaget. Inte minst för att tjuvjägare, som kan ägna flera dagar åt att spåra en noshörning, oftast skjuter den även om den inte har något horn kvar.

Det kan funka men det kommer aldrig att vara hundraprocentigt. För vi vet att noshörningar dödas i alla fall, även om de har blivit avhornade, bara för att man inte ska behöva ödsla tid på att spåra samma djur nästa gång. Så tyvärr är det ingen hundraprocentig lösning, säger han.

Referens: D. Biggs, "Legal Trade of Africa’s Rhino Horns", Science 28 mars 2013. DOI:10.1126/science.1229998

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista