norrköping

Höjd beredskap efter strul med larm

1:28 min

Larmöperatören Caretech som skulle ta över och svara på nödanrop från de äldres trygghetslarm i Norrköping kan fortfarande inte ta emot larmen. Istället besvaras larmen av till SOS-alarm. Men för att ingen äldre ska drabbas höjer nu Norrköpings kommun sin bredskap under helgen.

Med hjälp av ett trygghetslarm kan de äldre snabbt påkalla hjälp i en nödsituation. När man trycker på larmknappen går en signal till larmcentralen.

Redan för flera månader sedan blev det klart att larmöperatören Caretech skulle ta över trygghetslarm inom hemtjänsten i Norrköping efter SOS-Alarm. Och ett byte av öperatör var planerad till första mars.

Men bara dagar innan Caretech skulle ta över meddelade företaget att de inte hinner flytta över och koppla om alla trygghetslarm i kommunen.

Kommunen har skrivit på nytt avtal med SOS-Alarm att svara på nödlarm från trygghetslarm i Norrköping tills den nya leverantören lyckats omprogrammera alla larm säger Lars Carlsson chef för vård och omsorgskontoret i Norrköping men risken är stor att att svarstiden från SOS-Alarm blir längre än vanlig berättar han.

– Med hänsyn till att SOS Alarm har minskat sin bemanning vilket i värsta fall kan innebära att tiden innan man svarar på larmen blir lite längre.

Och för att försäkra sig om att de äldre som hamnar i en nödsituation får ändå hjälp beslutade vård- och omsorgskontoret att sätta in extra personalresurser under helgen.

– Varje pensionär har fått information om att man också kan ringa på ett nummer där det kommer att finnas en från hemstjänsten som svarar, säger Lars Carlsson. 

Tahir Yousef

Reporter
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista