Foto: Matthew Mead/Scanpix.

Landstinget har bytt matgrossist

1:15 min

Det företag som lagar mat på Universitessjukhuset och Vrinnevi har stoppat inköpen från Dafgård och tagit en annan grossist. Detta på grund av att hästkött hittats i företagets produkter.

Sofia Funke är avtalsförvaltare inom kost på landstinget och berättar hur hästköttskandalen, som berör flera mattillverkningsföretag, påverkat landstinget.

– De har i förra veckan dragit in sina inköp från Dafgårds. Istället köper de allt sitt kött från Menigo som är en stor grossist. Detta då för att Menigo har kunnat intyga och gjort egna kontroller på sitt kött och de vet att det inte ska innehålla hästkött, säger hon.

Det är över 3 000 portioner som tillagas varje dag i landstingets tre sjukhuskök. Köken har lagts ut på entrepenad via upphandling där landstinget ställer olika krav, bland annat att så mycket som möjligt av maten ska tillagas från grunden och på US och Vrinnevi är det 90 procent av maten.

Ett kostavtal har flera kvalitetskrav som att maten ska vara näringsriktig och att de ekologiska produkterna ska öka varje år men det finns inget krav på villket land ett livsmedel ska tas ifrån. Och landstinget kontrollerar att avtalen följs.

Litar ni på era entreprenörer som sköter matlagningen på sjukhusen?

– Ja, det gör vi.

Sofia Funke tycker att det känns bra att landstinget har egna tillagningskök.

– Då kan man på ett lättare sätt påverka kvaliteten på maten, säger hon.

Maria Turdén

Reporter
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista