Entrén till psykiatrin på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
landstinget

Ny kritik mot psykiatriupphandling

2:09 min

En granskningsrapport riktar kritik mot landstingets upphandling av öppenvårdspsykiatri. En extern grupp har tittat på upphandlingen, som tidigare mött motstånd från den politiska oppositionen i landstinget. Nu framför alltså även utomstående granskare kritik. 

– Patientgrupper som har långa eller mycket långa behandlingstider och långa behandlingskontakter där sjukdomen i sig försvårar förändring, just de patientgrupperna hade man nog inte riktigt sett allvaret i svårigheterna att styra den gruppen till en ny vårdgivare, säger Fredrik Gustafsson som är en av utredarna.

Mer vård till lägre kostnad var en av orsakerna när den borgerliga alliansen tillsammans med Vrinnevilistan beslutade om att låta vårdföretaget Capio ta över delar av vuxenpsykiatrin i Norrköping och Linköping. Men många patienter valde att stanna kvar inom den landstingsdrivna psykiatrin, något som gjorde att Capio fick de avtalade miljonerna från landstinget utan att ha så många patienter som politikerna hade räknat på.

I och med upphandlingen uppstod också en ny och ganska märklig situation för de berörda patienterna. De hade enligt politikerna sin valfrihet kvar när det gäller val av vårdgivare. Men eftersom Capio hade blivit tilldelat patienter från vissa geografiska områden i Linköping och Norrköping, så var patienterna tvungna att välja utifrån bostadsområde. Något som också får kritik i granskningen.

-- Det kanske antigen är så att man ska bygga det här på geografisk tillhörighet - eller bygga den på helt fritt vårdval, säger Fredrik Gustafsson.

Den politiska oppositionen var från början emot upphandlingen och nu riktar de på nytt kritik mot den styrande majoriteten för privatiseringen av psykvården.

-- Det är ytterligare ett bevis på hur fatalt och misslyckad hela den här upphandlingen är, säger Christoffer Bernsköld socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd.

Och nu drygt två år efter att delar av öppenvårdspsykiatrin har privatiserats medger den politiska majoriteten i landstinget att de kan ha gjort fel.

- Den hade kunnat göras bättre kan man väl säga. Med den erfarenhet vi har från den här upphandlingen så kommer vi i framtiden att kunna jobba med upphandlingar förhoppningsvis på ett bättre sätt och inte göra om de misstag som vi eventuellt har gjort i den här upphandlingen, säger Fredrik Sjöstrand (M) förste vice ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista