Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

Oklart vad vinst från Hyresbostäder gått till

Publicerat måndag 4 mars 2013 kl 06.48
Jurist: "Det är i strid med lagen"
(1:56 min)

En vinst på nästan 13 miljoner kronor som överfördes från Norrköpings kommunala bostadsbolag Hyresbostäder till kommunen är spårlöst försvunnen.

Vinsten skulle användas till sociala projekt, men pengarna användes istället till att betala en skuld som Hyresbostäders moderbolag Norrköpings Rådhus AB har till kommunen.

Hyresbostäders vinstpengar kunde ha använts till exempelvis en upprustning av lekplatsen i området Ljura. Dit går tvåbarnspappan Cristian Bojart ofta med sina barn och han konstaterar att där har det inte gjorts någon upprustning på länge.

– Om man gjort något här på lekplatsen i Ljura så har man målat stolparna. 200 000 kronor för lite färg det känns lite överdrivet kanske, säger Cristian Bojart.

Vid basketplanen på lekplatsen är det mycket klotter.

– Inget har gjorts åt det. Det har varit så sedan vi flyttade hit för tre år sedan och det är fortfarande inga nät på basketkorgarna.

Vinster som idag förs över från kommunala bostadsföretag till kommuner är idag öronmärkta. De ska gå till exempelvis sociala projekt, enligt paragraf 5 lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag.

Norrköpings kommun uppgav till Boverket och länsstyrelsen att man skulle använda nästan 13 miljoner av Hyresbostäders vinst till en rad sociala projekt. Men Sveriges Radio har inte lyckats få fram någon redovisning för om pengarna verkligen har gått till den typen av projekt.

Norrköpings kommuns internbank kan inte heller redogöra för hur mycket pengar som har gått till åtgärderna. Via internbanken finns uppgifter om att pengarna kom in till kommunen som en ränteintäkt via Hyresbostäders moderbolag Norrköpings Rådhus AB och bokfördes som en ränteintäkt.

P-G Nyström, förbundsjurist hos Hyresgästföreningen, tror att Norrköpings kommun kan ha gjort sig skyldig till ett lagbrott.

– I och med att kommunen redovisade pengarna som en ränteintäkt när det kom in till kommunen så går det inte att följa var man har använt de här pengarna till och då kan de ha använts till i princip vad som helst, säger P-G Nyström.

– Det som är sannolikt att det har gått till, det är att de har använts till att finansiera kommunens kreditkostnader. Det är mest sannolikt, men det går alltså inte att följa var pengarna tar vägen någonstans i och med att det har bokförts som en ränteintäkt. Om det gått till kommunens räntekostnader så är det i strid mot lagen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".