Levande musik i Brobyskolans matsal när Östgötamusiken har vårfestival
Söderköping

Matsalen förvandlas till konserthall

Skolmatsalen blir konsertlokal under Östgötamusikens vårfestival
1:27 min

Att få ut så mycket musik som det bara går i förskolor och skolor under mars månad. Det är målet med Östgötamusikens vårfestival i Söderköpings kommun som startade igår.

Brobyskolans matsal var en av konsertlokalerna där barnen fick en överraskning till lunch.

Mitt mellan borden och matbespisningen har brasskvintetten ställt upp sig för att spela, något som elever och personal verkar gilla.

– Det är jättebra, säger en av eleverna på Brobyskolan.

– Vi skulle ha det så här varje dag, säger en av lärarna på skolan.

Under festivalen kommer mer än 80 konserter att genomföras från Östra Ryd till S.t Anna i förskolor och skolor. Det blir bokkonserter, två musikaler och överraskningskonserter.

– Vi hoppas att de får med sig lite i bagaget, bli sugna själva på att spela instrument och gå på konserter. Att man väcker ett intresse för den allmänna kulturen, säger festivalgeneral och trumpetaren Mikael Wittvång.

Östgötamusiken har tidigare år haft liknande festivaler i Åtvidabergs kommun, Skärblacka-Norsholm-Kimstad och på Vikbolandet och länsmusikchef Tomas Herrgårdh säger att det är ett bra sätt att få ut mycket musik.

– Just det här sättet att koncentrera att besöka en kommun under en period, det är ett sätt som vi efterträda att arbeta på. Då kan man effektivt nyttja våra krafter och nyttja länsmusiken när den är som allra bäst, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".