1 av 2
Sammanlagt kan uppemot 400 personer mista sina jobb. Foto: Yasmine Lindgren-Widholm/Sveriges Radio
2 av 2
Teresa Carvalho. Foto: Yasmine Lindgren-Widholm/SR Östergötland
Norrköping

Transcoms varsel ett tungt besked

Teresa Carvalho: "Oerhört olyckligt"
1:34 min

Varselbeskedet som kom i början på veckan från Transcom blir ett hårt slag mot arbetsmarknaden och de unga i Norrköping.

Majoriteten av de anställda hos Transcom är i åldern 20 till 30 år. Det innebär en risk att ungdomsarbetslösheten ökar ytterligare i kommunen. Det konstaterar Teresa Carvalho (S), ordförande för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

På grund av minskade orderingång har Transcom varslat totalt 400 anställda och inhyrd personal om uppsägning.

 – Det är klart att beskedet från Transcom är oerhört olyckligt för de som jobbar där och för målgruppen unga i Norrköping, vi behöver ju inte fler arbetslösa ungdomar, säger Teresa Carvalho.

 – Den här händelsen vittnar om vikten att fortsätta jobba med utbildnings- och omskolningsinsatser. Vi ser väldigt tydligt här i Norrköping att den som har en konkret utbildning står sig bättre i konkurrensen om jobben. Så vill man öka sina chanser att få ett jobb så kan en utbildning vara ett sätt, säger hon.

Transcom har framför allt skött teleoperatören Telenors kundservice från Norrköping. Men när Telenor framöver väljer en annan leverantör  för sin kundtjänst förlorar Transcom en av de större uppdragsgivarna.

– Förutom insatser att få unga att utbilda sig, behövs fler satsningar på att locka företag inom olika branscher för att skapa ett varierat och brett näringsliv. På så sätt minskar sårbarheten om ett företag behöver lägga ner sin verksamhet, menar Teresa Carvalho. Hon tillägger att en snabbt skiftande arbetsmarknad också kan innebära snabba förändringar som ger möjligheter till nya jobb.

 – På sista tiden har vi sett en positiv utveckling på arbetsmarknaden i Norrköping. Det har anmälts fler nya jobb i Norrköping än i jämförbara kommuner. Det här beskedet gällande Transcom är naturligtvis ett bakslag, säger Teresa Carvalho.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".