Östergötland

Nätet kan rädda från självmord

"Mänga ungdomar, befinner sig många timmar på nätet"
1:43 min

Ett nytt sätt att försöka nå självmordsbenägna ungdomar är via webben. Idag är självmord den vanligaste dödsorsaken bland unga mellan 15 och 25 år, men man vet att det är många fler som har tankar om att begå självmord och som även försöker ta sitt liv.

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga vuxna i åldern 15-25 år. I alla andra åldersgrupper har självmordstalen halverats de senaste 20 åren, men inte bland unga vuxna.

Under 2011 tog 149 unga sitt liv i Sverige, varav fem här i Östergötland enligt statistik från Socialstyrelsen.

Och självmord är vanligare bland killar än tjejer. Ett nytt sätt att försöka nå de här ungdomarna är via nätet. Självmordsupplysningen heter en sida som har funnit i cirka ett halvår, och som redan har 7000 besökare i månaden, som anonymt chattar om sina tankar med volontärer.

– De skriftliga samtalen ofta leder till att ungdomarna börjar se en mening med att leva igen och sedan söker professionell hjälp, berättar Marie-Louise Söderberg, beteendevetare från föreningen Psykisk Hälsa, och projektledare för Självmordsupplysningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".