Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Museum har dålig koll på samlingar

"Många föremål är inte registrerade"
1:12 min
Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio

Det finns stora brister i kontrollen av samlingarna på flygvapenmuseet i Linköping, trots att många av föremålen bedöms som stöldbegärliga. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.

Flygvapenmuseet i Linköping är en del av Statens försvarshistoriska museer och ska, enligt Riksrevisionen, idag ha omkring 200 000 föremål i sina samlingar. Nu har samlingarna för första gången granskats och resultatet visar på en lång rad brister.

Bland annat konstaterar Riksrevisionen att nästan 90 procent av museets totala samling överhuvudtaget inte finns med i något av de register som museet använt sig av genom åren. Det kan inte betraktas som god intern kontroll, skriver Riksrevisionen i sin rapport.

Dessutom, konstaterar man, är många av de föremål som trots allt finns med, felregistrerade. Vid en stickprovskontroll valde man till exempel slumpmässigt ut runt 130 föremål ur museets register. Ett 30-tal av dem  kunde riksrevisionens personal överhuvudtaget inte hitta.

Museet får också kritik för att man inte genomför några årliga, systematiska eller stickprovsvisa kontroller av samlingarna, trots att delar av dem bedöms som stöldbegärliga. Och för att man inte ens verkar ha någon ordentlig uppfattning om hur många föremål som egentligen finns i samlingarna.

I årsredovisningen för 2010 stod det runt 300 000. 2012 stod det istället 200 000 och då uppgav man dessutom att den siffran även inkluderade museets lager av reservdelar och betonade samtidigt att siffran bara var uppskattad. Den senaste uppgiften, skriver Riksrevisionen, är 50 000, men då är reservdelarna exkluderade. 

Sammanfattningsvis konstaterar Riksrevisionen att de brister som finns ökar risken för att oegentligheter kan förekomma utan att detta upptäcks och man vill nu se förbättrade rutiner både när det gäller registrering och inventering. Senast i slutet av mars förväntar man sig en reaktion på den granskning som gjorts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".