Arbetsförmedlingen i Linköping. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Linköping

Satsning har gett fler romer arbete

Agron Ramadanin, arbetsförmedlingen: "Det har fungerat perfekt"
1:33 min

Redan efter fem månader går det att visa på positiva resultat när det gäller att hjälpa romer i Linköping ut på arbetsmarknaden. Det här visar en första rapport från arbetsförmedlingen som är en del i ett nationellt projekt för att bryta det romska utanförskapet i samhället.

– Vi hjälper arbetsförmedlare med hur de ska bemöta romer på ett bättre sätt. Det har fungerat perfekt, säger Agron Ramadanin, som arbetar som en så kallad brobyggare på Arbetsförmedlingen i Linköping.

Agron Ramadanin som själv är rom ska inte ta över handläggarnas jobb på arbetsförmedlingen, utan ska bland annat jobba med uppsökande verksamhet, sprida information vad arbetsförmedlingen kan hjälpa till med och vara stöd mellan sökande och förmedlare. Något som redan efter fem månader som han arbetat med uppgiften gett resultat. 14 av 40 sökande har fått arbete eller är på väg mot ett arbete efter utbildning och praktik.

– Dagligen får jag samtal från romer som är intresserade och vill vet mer. Det här har fungerat jättebra än så länge, säger Agron Ramadanin.

Linköping är en av fem pilotkommuner i landet som under fyra år ska ta fram bra exempel på hur romers utanförskap ska kunna brytas, eftersom det är en grupp som ofta utsätts för diskriminering och möts av fördomar. Ett uppdrag som startades av regeringen förra året.

I Linköping bor det cirka 2000 romer. Brobyggarnas arbete på arbetsförmedlingarna har alltså gett positiva erfarenheter och Agron Ramadanin tycker att fler myndigheter och kommuner skulle kunna jobba så.

– Romer har befunnit sig i Sverige i 500 år och vi är knappt delaktiga i någon myndighet. Det här är ett bra exempel på hur man kommer vidare till ett bättre samarbete. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".