1 av 5
Ute på landet i Linköpings kommun.
2 av 5
Tommy Griph är en av de sommarboende i Fjälla. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
3 av 5
Göran Starkenberg.
4 av 5
Sarah Ljungberg.
5 av 5
Del av Linköpings landsbygd.
linköping

Oro för mindre lugn på landet

"Alla tycker att det är lagom som det är"
1:49 min

I området Fjälla, Hulta och Sjövik på landsbygden i Linköpings södra del finns en oro för att lugnet på landet ska försvinna eftersom kommunen vill bygga ut. Ett medborgarmöte som kommunen nyligen ordnade i Hulta spädde på oron.

Göran Starkenberg och Tommy Griph vistas ofta i området.

– Jag kan tänka mig att de som bor här ute på sommaren tycker det är lagom som det är. Att de kommer hit för att koppla av. Och ska det bli en jättestor grej det här så blir det ju inte samma sak att njuta härute, säger Tommy Griph.

Finns det inte en risk att området dör ut på sikt om det inte händer någonting?

– Tror jag inte, det kan jag aldrig tänka mig. För det finns alltid släktingar, barn och så, som kommer att ta över när de gamla har gjort sitt härute, säger Göran Starkenberg.

Idag är bebyggelsen ganska skiftande i områdena Fjälla, Hulta och Sjövik tre mil söder om Linköping. Här finns några bondgårdar, men mest är det sommarhus i olika skepnader och det finns mycket obebyggd mark.

Det finns även några som har området som sin arbetsplats. Sarah Ljungberg jobbar i området och trivs på landet:

– Åh Gud ja! Annars hade jag ju inte jobbat här ute, jag älskar ju landet. Skulle man föra stadskänslan ut hit på landet då blir det en helt annan sak. Då kan jag lika gärna fortsätta jobba inne i stan, säger Sarah Ljungberg.

Vad är det som är så härligt med landet?

– Det är tyst och lugnt och stilla och du hör fåglarna och det är frisk luft - mycket frisk luft.

Just nu pågår ett arbete med att ta fram en översiktsplan för Linköpings landsbygd och småorter. Översiktsplanen är tänkt att bli en viktig grund för utveckling av landsbygden på sikt.

Fram till slutet av mars håller kommunen träffar ute i områdena för en dialog med de berörda. Efter mötet i Hulta för snart en månad sedan har ett antal berörda hört av sig till kommunen och uttryckt oro för att deras sommarparadis ska förstöras och att landsbygdens resurser inte ska tas tillvara.

Men kommunalrådet Muharrem Demirok (C) vill dämpa oron.

– Vi kommer aldrig att förstöra några paradis, vi utgår från att vi tillsamman med Linköpingsborna bygga ett hållbart Linköping för framtiden.

– Det här är ju ett helt unik medborgardialogkoncept, säger han och tillägger att det är jättekul att Linköpingsborna kommer till möten och har åsikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".