Anders Nilsson, matematiklärare på Kunskapsskolan i Norrköping. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
Östergötland

Matematiklärare ska lyftas

Mattelärare: "Skolan har mycket att vinna på detta"
1:52 min

För att svenska elever ska bli bättre på matematik och mer intresserade av ämnet ska nu nästan 14 000 mattelärare i landet delta i satsningen Matematiklyftet där de bland annat ska bli bättre på att lära ut.

- Jag tycker att det är jättebra. Svenska skolan har mycket att vinna på detta, både när man tittar på internationella jämförelser, men framförallt för barnens egen självkänsla, säger Anders Nilsson som arbetar som mattelärare på Kunskapsskolan i Norrköping. Han är en av ungefär 500 östgötska lärare som hoppas få vara med på den stora satsningen.

Tanken med matematiklyftet är bland annat att lärarna ska bli bättre på att lära ut och att matteundervisning ska bli roligare och mer verklighetsnära. Anna och Leo går i nionde klass och är två av Kunskapsskolans elever och de har liknande önskemål om hur de skulle vilja att undervisningen mer såg ut.

- Det vore bra om undervisningen blev mer verklighetsnära, säger de båda.

Matteläraren Anders Nilsson berättar om de svårigheter och problem som den svenska skolan har idag när det gäller matematikundervisningen.

- Jag tror att det mycket handlar om att lärarna har lite låga kunskaper i hur man lär ut till barnen på ett bra sätt, man blir bokstyrd i stor skala vilket gör att det är svårt att få till den lustfyllda matteundervisningen och diskussionerna kring matte, säger han.

14 000 matematiklärare ska delta i den stora satsningen i en första omgång och 750 lärare ska utses som handledare till sina kollegor och det kommer att ställas höga krav på de som ska bli handledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".