Norrköping

Dubbla uppdrag skulle ge arvoden på miljonbelopp

Gunnar Stetler:"Tanken var att få konsultinkomster på närmare 5 miljoner"
1:32 min

Den tidigare fastighetschefen på Kriminalvården som åtalades i februari för grovt mutbrott anlitades som konsult av både Kriminalvården och en arkitektfirma när han gick i pension.

Det framgår av polisens förundersökning som P4 Östergötland tagit del av. Överåklagare Gunnar Stetler menar att fastighetschefen på så vis ville hjälpa arkitektfirman att få uppdrag värda miljonbelopp.

– Vad han gör är att han styr uppdrag mot en speciell arkitektfirma i avsikt att för egen del få betydande konsultarvoden säger Göran Stetler.

I början av mars 2010 gick den mutmisstänkte fastighetschefen inom Kriminalvården i pension. Men den dåvarande generaldirektören för Kriminalvården Lars Nylén beslutade att direkt anlita den tidigare fastighetschefen som rådgivare och projektansvarig.

Han skulle stödja den nya fastighetschefen samt att få ansvaret för projektledning av vissa byggprojekt. Men samtidigt anlitades han och fick lön av arkitektfirman Fojab som konsult, något ansvariga på Kriminalvården hävdar att de inte kände till.

Genom de dubbla uppdragen kunde han påverka Kriminalvårdens beslut och styra uppdragen mot arkitektfirman hävdar Gunnar Stetler.

– Detta skulle ge honom konsultarvoden på närmare fem miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".