Historien om en soldat Denny Lekström, Joacim Hedman, Maria Wulcan. Foto: Anders Kratz/Östgötateatern
Teater

Poetisk musiksaga om val i livet

På fredag är det dags för den klassiska musiksagan "Historien om en soldat" att ha premiär i Norrköping. Musiken är skriven av Stravinsky och berättelsen handlar om val vi gör i livet.

Det är Östgötateatern och Östgötamusiken som samarbetar och i ensemblen ingår tre skådespelare, en dansös och sju musiker. Koreografen Cyntia Kai gör regidebut med den klassiska sagan och hon vill ge besökarna en visuell upplevelse.

– Jag tycker om animerat och jag har blandat olika stilar för att få fram berättelsen, säger Cynthia Kai.

Soldaten är på väg hem från kriget när han möter djävulen som skickligt lyckas få honom att sälja sin själ och fiol för ett löfte om ett liv i rikedom och lycka.

Pjäsen skrevs 1918 mitt under första världskriget av författaren Charles-Ferdinand Ramuz och bygger på en rysk folksaga.

Denny Lekström som gestalar soldaten säger att det är upp till publiken att avgöra om det blir ett lyckligt slut eller inte för soldaten som ångar sitt val.

– Det är en svår fråga, man får titta och se, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".