1 av 3
Det här lilla relät ska nu undersökas för att stoppa tjuvarna. Foto från polisens förundersökning
2 av 3
I den uppbrutna pumpen har relät satts in i ett kretskort. Foto från polisens förundersökning
3 av 3
I de här dunkarna fyllde männen 1000 liter diesel. Foto från polisens förundersökning.
Norrköping

Fynd kan stoppa dieselstölder

Jonas Sidenå: "Det är ett viktigt fynd för hela branschen"
1:41 min

Två män från Norrköping har åtalats vid Eksjö tingsrätt, misstänkta för att ha stulit mer än 1000 liter diesel på en bensinstation i Tranås. Som bevis mot männen finns teknisk utrustning som tagits i beslag, ett relä som kan bli viktigt i jakten på dieseltjuvar.

Det var i november som två män greps, misstänkta för stöld av diesel på en St1-mack i Tranås. De hade med hjälp av ett litet relä kopplat sig förbi elektroniken och fyllt stora dunkar som de hade i bilen med diesel. Och fyndet av relät kan  bli viktigt, säger Jonas Sidenå, vd för St1.
– Det är oerhört viktigt för oss och för den övriga branschen. Vi får bevis för vad för typ av utrustning som buset användet, och i takt med att vi får tag i den kan vi göra motåtgärder och bygga bort möjligheterna. Men det är en ständig kamp mellan oss och buset, säger Jonas Sidenå.

Fick inte med sig relät
Under hösten har det utförts stölder på liknande sätt som den i Tranås både i Jönköpings och Östergötlands län för runt 180.000 kronor.

Tidigare har den utrustning som använts för att stjäla diesel och bensin alltid hunnit plockas bort av tjuvarna, men vid den senaste stölden i november såg en väktare att det pågick något på ST1-macken, och slog larm till polisen. Männen hann försvinna, men väktaren hade registreringsnumret på bilen och tjuvarna hann inte få med sig relät.

Bilen stoppades i Östergötland och de båda männen greps och anhölls.

"För lätt att omvandla till pengar"
Och det där lilla relät som hittades kan alltså bli viktigt för hela landets bensinbolag. För såväl St1:s obemannade mackar som andra bolags drabbas av den här typen av stölder som bara för St1 kostar hundratals miljoner kronor varje år. Och det är ett problem för branschen att diesel och bensin blivit så stöldbegärligt, säger Jonas Sidenå.

– Drivmedel är lätt att sälja och få kontanter för, och vi måste bygga in ytterligare skärpt kontroll så att det inte går att göra så här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".