Protester mot polisens arbetsmetoder i jakten på papperslösa flyktingar utanför polishuset i Norrköping
Norrköping

Manifestation mot Reva

Demonstrant:"Polisen kan inte gå på folk för att de ser ut på ett visst sätt"
1:25 min

Ett hundratal personer deltog i en manifestation utanför polishuset i Norrköping på lördagen för att protestera mot polisens arbetsmetoder i jakten på papperslösa flyktingar som befinner sig i Sverige.

Den senaste tiden har det förts en intensiv debatt om polisens arbetsmetoder i det så kallade Reva-projektet, som syftar till att mer effektivt hitta papperslösa flyktingar som befinner sig illegalt i Sverige.

Polisen har kritiserats för att bland annat i Malmö och Stockholm har stoppat folk, och begärt att de ska visa sina id-handlingar, enbart på grund av deras utseende.
En som fanns på plats i Norrköping var Maria, som är född i Sverige men har chilenskt ursprung.

– Om de söker papperslösa så ska de ha en misstanke om nått inte bara fråga folk för att de ser ut på ett visst sätt. Bara för att man är mörkare, man ser ut på ett visst sätt så blir man misstänkt för att vara något som man inte är. Jag har mörkt hår, varför ska jag bli misstänkt för att vara illegal invandrare, säger Maria.

Polismyndigheten har i år fått i uppdrag av regeringen att effektivisera arbetet med att övervaka att utlänningar inte vistas eller arbetar i Sverige utan att uppfylla de rätta villkoren. Polisen ska även efterspana utlänningar som fått beslut om avvisning eller utvisning från landet.

Enligt det regelverk som finns så ska det finnas en grundad anledning innan polisen har rätt att kräva att en person ska visa upp sina id-handlingar. Desirée Ljungcrantz från Norrköping Pride var en av arrangörerna till lördagens manifestation.

– Vårt syfte är att lämna ett tydligt budskap till våra ledande politiker att Reva-projektet inte är ett fungerande projekt. Det finns rasistiska inslag och asylprocessen är rättsosäker, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".