1 av 8
Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
2 av 8
Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
3 av 8
Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
4 av 8
Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
5 av 8
Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
6 av 8
Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
7 av 8
Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
8 av 8
Alf Björklund på räddningstjänsten framför det som återstår av Blå huset. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
Norrköping

Besked om brandorsaken dröjer

Polisen: "Det kan ta dagar innan vi kan gå in""
1:26 min

Branden som i natt totalförstörde Blå huset i Norrköpings hamn är ännu inte helt släckt. Av byggnaden återstår nu enbart ett skelett och det kan ta tid innan brandorsaken kan utredas.

Det brinner fortfarande på vissa ställen i resterna av det som fram till igår kväll var Blå huset i Norrköping. Av den stora träbyggnaden återstår nu bara ett skelett och rasrisken är stor. Alf Björklund, som leder eftersläckningsarbetet, säger att räddningstjänsten i alla fall kommer att finnas på plats hela dagen idag.

– Vi har bevakning på platsen och släcker ned de bränder som är. Det brinner fortfarande i källaren, men vi har ju inte möjlighet att ta oss in, säger han.

Det var vid 23-tiden igår kväll som larmet om branden kom. När Räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden redan helt övertänd och ganska snabbt tog man beslutet att det inte var någon idé att försöka rädda den.

Vid polisen säger man idag att det kan ta ett bra tag innan man kan undersöka brandplatsen för att försöka slå fast en brandorsak. Först måste naturligtvis branden släckas helt och sedan måste man ta hänsyn till rasrisken.

För ungefär ett år sedan brann det också i byggnaden. Den branden var troligen anlagd, säger Tomas Månsson, chef för polisens utredningsenhet i Norrköping, men när det gäller eventuella kopplingar till det som hände igår kväll, är han försiktig. 

– Det kan finnas kopplingar, men det är ju inte helt givet och i nuläget jobbar vi brett. 

I Blå huset har ett flertal föreningar och företagare hållit till. Bland hyresgästerna finns bland annat loppmarknad, en restaurang, en bilverkstad, en mc-klubb, en swingersklubb och Norrköpings minst hemliga svartklubb. Enligt Tomas Månsson ska det dock inte ha förekommit några hot mot någon av de verksamheterna.

– Vi kände inte till någon hotbild innan och vi har inte fått några uppgifter nu i efterhand om att det skulle ha förekommit hot mot någon av de här verksamheterna, säger Tomas Månsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".