1 av 2
Blå huset efter branden. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
2 av 2
I går kväll samlades ett 100-tal personer för en minnesstund för Blå huset. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
Norrköping

Förundersökning om branden i Blå huset

Polisen: "Vi vet fortfarande inte orsaken till branden"
0:51 min

Polisen har nu beslutat inleda en förundersökning om branden i Blå huset i Norrköping och rubricera det som mordbrand.

- Vi vet ju fortfarande inte orsaken till branden, vi har ändå beslutat oss för att inleda en förundersökning med anledning av att då öppnas en del verktyg för oss och vi blir helt enkelt bättre förberedda om det skulle visa sig att det är en mordbrand. säger Thomas Månsson, chef på utredningsenheten hos polisen i Norrköping.

I april förra året brann det också i Blå huset i Norrköping. Polisen kunde konstatera att den branden var anlagd.

- Den här branden kan vara anlagd, men i nuläget är brandorsaken okänd. Det kan ju också vara en olycka, något elfel eller att någon har slarvat med en cigarett, säger Thomas Månsson.

Det ryker fortfarande från Blå huset i Norrköping som fattade eld under söndagskvällen och fortfarande kan man känna en kraftig rosdoft om man besöker platsen. Kvar står nu bara ett skelett av det stora huset, en skorsten och ett hisschakt, man kan också se rester av barstolar, bord, element, trappor och skåp.

Under förmiddagen kom många Norrköpingsbor för att nyfiket kolla på förödelsen. En av dem var Sjunne Axell, som säger att en del av Norrköping dött i och med att Blå huset nu brunnit ner:

- Man ser huset alltid när man kör mot Östra promenaden och det är alltid verksamhet där och ofta står det mycket om det i tidningen, det är än det ena och än det andra, både ont och gott som förekommer där nere, men jag tycker nog att det är en del av hamnen som försvinner på det här viset, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".