Strykbrädan i Norrköping. Foto: Axel Swartling/Sveriges Radio
Norrköping

Ex-vd stäms på 29 miljoner

Kommunjurist: "Det vore fel att inte stämma"
1:21 min

Det kommunala bolaget Etablering Norrköping stämmer nu den tidigare vd:n på drygt 29 miljoner kronor. Orsaken är att ombyggnaden av fastigheten Strykbrädan blev dubbelt så dyr som planerat.

Den uppmärksammade ombyggnaden av fastigheten Strykbrädan i Industrilandskapet i Norrköping skulle ha kostat 30 miljoner kronor, men slutnotan landade på 59 miljoner kronor.

Nu stäms Etablering Norrköpings tidigare vd på de drygt 29 miljoner kronor, som byggprojektet fördyrades med. Ombyggnaden borde ha gjorts till ett fast pris och föregåtts av en offentlig upphandling, anser det kommunala bolaget, och lägger skulden för att så inte skedde på den tidigare vd:n, som anklagas för att ha svikit sitt ansvar och dessutom låtit bli att informera styrelsen om fördyringarna.

– Det är ju så att man tycker att det finns goda grunder för ett skadestånd och då vore det direkt fel att inte stämma, säger Siv Lejefors, jurist på Norrköpings kommun och styrelseledamot i Etablering Norrköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".