Hyreshus Foto: hasse Holmberg/Scanpix
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Östergötland

Få värdar satsar på bostäder för unga

"Förstahandskontrakt är guld värt"
2:17 min

Unga tillhör de som har svårast att få tag i bostad i dag. Samtidigt är det få av landets hyresvärdar som har särskilda ungdomslägenheter. I Östergötland är intresset från de kommunala bostadsbolagen litet.

En undersökning som Sveriges Radio har gjort bland privata och kommunala hyresvärdar, där 532 har svarat på vår enkät, visar att det endast 87 hyresvärdar som har särskilda lägenheter som är till för ungdomar mellan 18 och 26 år. Av de tio kommunala bostadsbolag i Östergötland som svarat på enkäten är det bara bostadsbolaget i Ydre som erbjuder ungdomsbostäder.

Stockholm är en av de kommuner i landet där det satsas på ungdomsbostäder. En kvinna som har fått en ungdomslägenhet är Josephine Martin som just flyttat in i sin lägenhet i södra Stockholm.

– Jag tycker att den är helt underbart och förstahandskontrakt är guld värt, så jag är supernöjd, säger hon.

Josephine Martin har haft tur. Det finns inte många ungdomslägenheter idag och Stockholm är en av få ställen i landet där bostadsbolagen öronmärker ett antal mindre och billigare lägenheter till unga.

Norrköpings kommunala bostadsbolag, Hyresbostäder har valt att inte göra det eftersom de menar att det är orättvist att särbehandla någon särskild grupp.

– Varför ska vi prioritera ungdomar före seniorer som också behöver bostäder? Vi kan inte unna oss den lyxen som kommunalt bostadsbolag, vi ska vara bra för alla, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Men så tänker inte det kommunägda bolaget Gotlandshem som är ett av få företag i landet som har ungdomslägenheter. I dag är 75 ettor avsatta för uthyrning till unga i Visby.

Vi ser en fördel med att ungdomar kommer in på bostadsmarknaden, de hade väldigt små chanser tidigare, säger Gotlandshems Lisbeth Ek som inte tycker det är svårt att motivera att en särskild grupp prioriteras.

Enligt Boverkets årliga bostadsundersökning är det de unga som har svårast att komma ut på bostadsmarknaden. Regeringen tillsatte förra året en utredning för att se över hur man kan bygga billigare och mindre bostäder. Den ska vara klar 1 juli i år. Josephine Martin i Stockholm önskar nu att ännu fler lägenheter ska vara speciellt för unga.

– De är väldigt många personer som är i den åldern som vill flytta hemifrån just nu. Har man inga rika föräldrar som kan köpa en bostadsrätt har man ingen chans att få en lägenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".