Blå huset efter branden. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
Norrköping

Snöfall försenar brottsplatsundersökning

Conny Olsson, SKL:"Det bästa är att låta snön smälta bort"
1:43 min

Snöfallet i Norrköping innebär att undersökningen efter den misstänkta mordbranden i Blå huset kan bli försenad. Att det har kommit snö betyder dock inte att det kommer att bli svårare att fastställa brandorsaken.

- Att det kommit snö är inte bra, men i dagsläget om det nu ligger snö så är det ju kanske inte så lämpligt att göra något åt det, utan det bästa är ju att helt enkelt låta snön smälta bort, vilket den gör snart, säger Conny Olsson som är brandexpert och forenisk specialist på Sveriges kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping.

- Sedan förändrar ju inte det hur man kan göra en brandbildstolkning, för det ser likadant ut, så det kan man gott vänta med, inget bör bli förstört av att det nu legat snö ett tag, tillägger han.

Om SKL i Linköping blir inkopplad i fallet Blå huset som totalförstördes av branden, biträder man polisen.

Conny Olsson på SKL har medverkat i hela 6 000 brandundersökningar genom åren och han berättar att det första man gör är att försöka lokalisera var branden startade.

- Därefter tittar man på potentiella brandorsaker i det aktuella området. Om det brunnit kraftigt så kan det bli svårare att hitta platsen där branden startade, men det innebär ändå inte att det behöver vara omöjligt att hitta något, ena gången hittar man något och andra gången hittar man inget, så det är omöjligt att säga något i förväg, säger han.

I april förra året brann det också i Blå Huset i hamnen i Norrköping. Då konstaterade polisen att den branden var anlagd.

- Om en brand är anlagd så kan man exempelvis se detta på ett brandmönster och inbränningar på golv. Om det är brännbar vätska så kan man hitta rester av det och göra en analys på dessa brandrester och få fram resultat på att det är något sådant, säger Conny Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".