Kriminalvården

Trots miljonsatsning på nytt kontor nekas anställda träning på arbetstid

Sekofacket"Våra transportörer sitter väldigt illa väldigt länge"
1:53 min

Det är väl investerade pengar, så kommenterar Nils Öberg, generaldirektören för Kriminalvården miljonsatsningen på ett nytt kontor i Stockholm för de högsta cheferna inom Kriminalvården, så de ska slippa pendla till Norrköping.

Men samma myndighet vägrar möjlighet till träning på arbetstid för anställda som tvingas varje dag köra interner över hela landet.

– Arbetsgivaren erbjuder information om pausgympa och såna saker som man kan göra i bilen bland annat, det menar man på räcker, säger Thomas Laséen, ansvarig för transporttjänst på SEKO-facket. 

En timmes friskvård per vecka skulle kosta Kriminalvården omkring 10 000 kronor per anställd om året. Men Kriminalvården ansåg att det räcker med den friskvårdspeng som anställda har rätt till plus information om olika hälsofrämjande aktiviteter i bilen och under färd.

– I min värld är det här en ickefråga, det borde vara en självklarhet eftersom vi har den typen av yrke. Det blir väldigt långa dagar där vi sitter väldigt mycket i bilen utan att kunna gå på toaletten ibland och man får planera väldigt väl vad man dricker och äter. Arbetets art erbjuder inte att man stannar, går på toaletten eller reser på sig och tar den ordinarie kafferasten och kan gå upp och sträcka på sig, säger Thomas Laséen.  

Samma år beslutade Kriminalvården att öppna ett nytt kontor i Stockholm för att generaldirektören och de högsta cheferna ska slippa pendla mellan Stockholm och Norrköping, där deras arbetsplats ligger.

Hyran för det nya kontoret hamnar på drygt 1 miljon kronor per år. Delar vi summan på antal chefer som jobbar där så hamnar vi på 100 000 per anställd och år. Väl investerade pengar anser generaldirektören Nils Öberg.

– Det här är ett sätt att effektivisera vår verksamhet, så skattebetalarna får ut så mycket pengar som möjligt av investeringen, som görs i den svenska kriminalvården, säger Nils Öberg.

– Kan man satsa på dem så kan man väl satsa på våra transportörer som sitter väldigt illa och väldigt länge, säger Thomas Laséen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".