Linköping

Lokal design på Passagen

4:29 min

För att lyfta fram lokal design visas under två dagar en utställning på Linköpings konsthall Passagen. Det är i huvudsak formgivare från närområdet, både etablerade och mindre kända, som visar upp och i vissa fall även säljer det de har skapat.

Bakom utställningen Linköping Design Expo, som är en del av ett EU-projekt, står Regionförbundet Östsam och Linköpings kommun.

– Vi lyfter fram lokala designers, 20 stycken, sen kommer det även internationella besökare, och sedan har vi elever från Anders Ljungstedts gymnasium. Det vi vill är att lyfta fram lokal design det finns så många och mycket här omkring rör sig om design, säger projektledare Heléne Bäckström från Östsam.

Helene Bäckström beskriver utställningen som lite av en konstrunda fast på en plats. Det handlar mycket om textil, men ändå inom olika områden.

Ett exempel där något både fyller en funktion och vackert, är de väggtavlor av textil som en designer visar och som har ett speciellt framtaget tyg som ska dämpa ljudet i en lokal.

Formgivaren Susanna Axén från Kolmården visar bland annat hattar, mössor och vantar i ull. Hon har har höga förväntningar inför öppnandet.

– Det ska bli väldigt spännande, kul att få träffa många och visa upp sig, säger hon.

Idag har man en visning för särskilt inbjudna gäster, bland annat politiker, för att visa att det finns mycket design och företagande som kan vara värt att satsa på.

I morgon har allmänheten möjligheten att komma och titta, men det är enda chansen, för efter lördagen är Passagen uppbokad av annat.