Lotta Hjalmarsson Österholm. Foto: Axel Swartling/Sveriges Radio
Östergötland

Länets skolgårdar ej rökfria

Länsstyrelsen: "Spår av rökning på alla kontrollerade skolgårdar"
1:26 min

Skolorna i Östergötland har inte lyckats få sina skolgårdar rökfria trots att det är 20 år sedan det blev förbjudet att röka på skolgården. Det visar en länsstyrelserapport som presenteras i dag.

Kartläggningen har genomförts på 20 skolor i länets alla kommuner.

- Vi hittade spår av rökning på samtliga kontrollerade skolgårdar, säger Lotta Hjalmarsson Österholm, länssamordnare för det drogförebyggande arbetet.

Cigarettfimpar eller cigarettaskar hittades på alla skolgårdar och rökande elever eller vuxna iakttogs på nio av skolgårdarna. Länsstyrelsens observatör kunde se elever stå och röka vid rökkurer där det också fanns askoppar. Elever kunde även ses röka vid ingångar till skolbyggnader och bredvid rökförbudsskyltar.

– I Sverige är det allt fler arbetsplatser som beslutar om rökfri arbetstid, oftast med omtanke om personalen. Våra barn som är mer känsliga för gifter tillåts däremot röka på våra skolgårdar trots att det sedan 20 år finns en lag som förbjuder all rökning på skolgårdar, säger Lotta Hjalmarsson Österholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".