Närpolischef Henrik Rosén i Mjölby där man fått in ett fåtal vapen men desto mer ammunition. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Mjölby

Nästan hundra vapen inlämnade

Polisen: "Det är otroligt bra"
1:26 min

Polisen i Östergötland har fått in 95 vapen och 125 kilo ammunition under de två första veckorna av den nationella vapenamnesti som pågår. Ett mycket bra resultat, anser polisen.

– Under de tidigare vapenamnestierna har det tagit ett tag för allmänheten att så att säga vakna till och komma in med vapnen. Men nu har vi sett att redan  har kommit in 95 vapen och det är otroligt bra.

– Det är ganska många pistoler men mest är det så klart kulgevär och hagelgevär som kommit in, säger Erik Thulin som är informatör på Polismyndigheten i Östergötland.

Hos polisen i Mjölby har det hittills bara lämnats in tre gevär, men tretton omgångar ammunition inom ramen för amnestin. Närpolischef Henrik Rosén i Mjölby är glad över varje vapen och ammunition som lämnas in:

– Det är bra om vi får in de här vapnen så folk inte har dem hemma och de försvinner. Det kan hända allt möjligt, så jag tycker det är bra det här.

– Problemet är väl smuggelvapnen. Har man köpt ett insmugglat vapen så kanske man inte lämnar in det på amnestin. Där är det ju oftast vanliga, hederliga människor som inte är kriminella som lämnar in "farfars gamla bössa". Men de vapnen ska ju ändå inte stå kvar därute, så jag tycker amnestin är bra ändå, säger Henrik Rosén.  

Allt inlämnat under vapenamnestin skickas så småningom till Statens kriminaltekniska laboratorium för kontroll mot olika brott, sedan förstörs det allra mesta.

Under vapenamnestin i Sverige år 2007 kom det in totalt 14 000 vapen och vapendelar. Och det finns mycket vapen i landet, säger Erik Thulin på polisen.

– Vi är ju ett vapentätt land eftersom vi har många jägare. Så det finns ju mycket vapen och mycket äldre vapen. Men exakt hur mycket det kan röra sig om, det vet inte jag, säger Erik Thulin.

Sedan den 1 mars har polisen i länet fått in bland annat 29 kulgevär, 22 hagelgevär, 16 pistoler, 3 startvapen, 1 kulspruta, 1 signalpistol, 125 kilo ammunition och några revolvrar. 

Vapenamnestin pågår till sista maj och innebär att det går att lämna in vapen och ammunition till polisen anonymt och utan frågor om var vapnen och ammunitionen kommer ifrån eller om det finns licens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".