Östergötland

Få hyreslägenheter byggs i storkommuner

Ramunderstadens vd: "Vi bygger för att det finns ett behov"
1:57 min

Det är en stor brist på hyreslägenheter i många kommuner fram för allt i de större kommunerna. En kartläggning som Sveriges Radio har gjort visar att de kommunala bostadsbolagen i länet planerar bygga upp emot 800 nya lägenheter under de kommande tre åren.

Undersökningen visar också att man i de små kommunerna är bättre på att bygga bort bostadsbristen. I Söderköping bygger det kommunala bostadsbolaget Ramunderstaden i genomsnitt 20 nya lägenheter per år.

- Vi bygger för att det finns ett behov av nya bostäder och många äldre som vill sälja sin villa och flytta till en hyreslägenhet, säger Torbjörn Olsson, vd på Ramunderstaden.

Elva allmännyttiga bostadsbolag svarade på vår enkät. De kommunala bolagen uppger att de vill bygga omkring 800 lägenheter till och med 2015. De små kommunerna bygger generellt sätt fler nya lägenheter per antal invånare än de stora. Vadstena och Söderköping ligger högst med omkring 20 nya lägenheter per år.

Kommunala Hyresbostäder i Norrköping planerar att bygga omkring 100 nya bostäder per år, men behovet är betydligt större - närmare 400 nya lägenheter per år borde byggas, konstaterar ansvariga för Hyresbostäder.

I Linköping planerar Stångåstaden att bygga ungefär 150 nya lägenheter per år under de kommande tre åren, enligt Dan Stenberg, tillförordnad vd på Stångåstaden.

- Det är den volymen som Stångåstaden kommer att bygga. Stångåstaden har ungefär 25 procent av bostadsmarkanden i Linköping vilket innebär att de andra 75 procent ägs av andra aktörer som också kommer att bygga, berättar Dan Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".