1 av 2
Öring. Foto: Jörgen Johnsson
2 av 2
Per-Erik Larson, länsfiskekonsulent. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Boxholm

Ny vandringsväg ska rädda öringen

"Öringen kommer att ha lättare att komma till sina lekplatser"
1:26 min

En ny konstgjord vandringsväg ska rädda Sommens nedströmsvandrande öringar. Efter en lång tids planering ser det nu ut som om den nya vandringsvägen kan bli verklighet.

– Det vi framför allt hoppas på är att öringen kommer att ha lättare att komma ner till sina lekplatser, och att avkomman till öringen, det vi kallar för smolt, kommer att ha betydligt lättare att hitta upp till sjön, säger länsfiskekonsulenten Per-Erik Larson på länsstyrelsen i Östergötland.

Den nuvarande laxtrappan vid Laxbergsdammen i norra Sommen i Boxholms kommun är gammal och fungerar dåligt. Därför planeras nu att så kallat "inlöp", det vill säga en konstgjord bäckfåra, där fisken kan komma ut i Svartån, och tillbaka. Förebilden är en liknande vandringsväg som finns i Mörrumsån i Blekinge.

Nu har man kommit så långt att man snart kan gå till Mark- och miljödomstolen för att få tillstånd. Bakom satsningen står Boxholms skogar, Sommens fiskevårdsområde, Boxholms kommun, Tekniska Verken, Mjölby-Svartådalen Energi, samt länstyrelserna i Östergötland och Jönköping.

Den nya vandringsvägen beräknas kosta 4 till 5 miljoner kronor och skulle tidigast kunna vara klar om två år. Per-Erik Larson på länsstyrelsen, anser att öringstammen i Sommen skulle bli betydligt livskraftigare med den nya vandringsvägen.

– Ja, det är jag helt övertygad om. Det är ett av skälen till att vi jobbar så intensivt med att få till det här, att både rädda öringstammen och få en positiv effekt på den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".