Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

Sköterskebrist på akuten ska utredas

Publicerat tisdag 19 mars 2013 kl 07.10
Närsjukvårdsdirektör: "Ska se över hur omsättningen ser ut"
(2:04 min)

Inom landstinget i Östergötland är man medveten om den stora omsättningen av personal på akutmottagningen i Norrköping. Verksamhetschefen har nu fått i uppdrag att se över situationen.

- De har fått i uppdrag att se över hur omsättningen ser ut, när det gäller medarbetare på akutkliniken och då innebär det att ta fram statistik, analysera den statistiken och ta fram förslag till åtgärder för att minska omsättningen. Det kan det vara så att lönen kan vara en del i de förslag som kommer. Jag räknar med att få mer information senast under denna vecka så att jag sedan kan ta ställning till det, säger Martin Strömstedt, närsjukvårdsdirektör vid landstinget i Östergötland.

Igår i nyheterna i P4 Östergötland berättade vi om att sjuksköterskorna på Vrinnevisjukhuset i Norrköping protesterar mot låga löner och att erfaren personal slutar för att gå till verksamheter där de får högre lön. De har skrivit ett protestbrev om detta till flera av sina chefer. 

Sjuksköterskorna på akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset är irriterade över att lönerna är låga, att löneutvecklingen dålig och att unga nya oerfarna sjuksköterskor kommer in och får höga ingångslöner.

I vissa fall får de nya högre löner än en sjuksköterska som har jobbat på mottagningen i 20-25 år. Att minst 40 sjuksköterskor har slutat på mottagningen de senaste två åren leder dessutom till att kompetens försvinner. Flera av de sjuksköterkor som slutat har gått till privata företag där de fått 3000-4000 kronor mer i månaden.

- Min och landstinget uppfattning är att vi ska ha en bra löneutveckling och att det ska finnas en lönespridning från den dagen man börjar jobba till den dagen man har mer erfarenhet. Att det inte ska vara för lite skillnad, säger, närsjukvårdsdirektören Martin Strömstedt.

Sjuksköterskorna på Vrinnevisjukhusets akutmottagning kommer att få ett svar från närsjukvårdsdirektören denna vecka eller nästa vecka, angående vad verksamhetscheferna på akuten kommit fram till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".