Bravikens pappersbruk. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Norrköping

Varsel oroar politikerna

Lars Stjernkvist (S): "Nu är det viktigt att vi mobiliserar"
1:43 min

I går kom beskedet att 180 personer förlorar jobbet i Norrköping när Holmen stänger en av pappesmaskinerna på Bravikens pappersbruk. Det är det andra stora varslet i Norrköping på två veckor. Situationen bekymrar Norrköpings politiker.

I början av mars meddelade kundtjänstföretaget Transcom att de lägger ner sin verksamhet i Norrköping och i går var det alltså dags för Holmen att varsla 180 anställda om uppsägning. Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) tycker att situationen är bekymmersam.

– Vi har redan en hög arbetslöshet i Norrköping och därför gör vi väldigt mycket när det gäller utbildning och yrkesutbildning. Men med tanke på det här varslet och varslet som kom för ett par veckor sedan måste vi göra ännu mer. Nu måste vi ta till en del extraordinära åtgärder, säger han.

Extraordinära åtgärder är bland annat att ge kommundirektören uppdraget att se till att kommunen verkligen gör sitt tillsammans med arbetsförmedlingen och Trygghetsrådet. För kommunens del så är det skolbänken man har att locka med.

– Nu är det viktigt att vi mobiliserar de resurser vi har inte minst när det gäller utbildning, men också att vi samverkar med de som också har resurser att stötta de som nu hotas av arbetslöshet, säger Lars Stjernkvist.

Men det duger inte, säger oppositionsrådet folkpartisten Mathias Sundin. Det behövs ett större grepp och en helt ny arbetsmarknadspolitik i Norrköping, för att stan ska komma ikapp det den tappat de senaste 20 åren.

– Man har förkärlek för att komma med små åtgärder, men här behövs rejäla tag för att komma åt grundstrukturerna och få ett mycket bättre företagsklimat här i kommunen. Det behövs mycket snabbare handläggning i kommunen, men vi behöver även tillföra mer pengar till skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".