1 av 4
Lantgården Stjärnsund ligger på landet utanför Linköping.
2 av 4
Rasmus Skoog Olsson trivs på jobbet. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
3 av 4
Mona Norman driver Stjärnsund.
4 av 4
Planeringsledare Kristina Wahlström på omsorgskontoret i Linköping.
linköping

"Svårt att vara liten utförare"

Privat utförare:"Idén är bra - men det funkar inte för oss små"
1:59 min

Det har inte blivit någon vidare effekt av lagen om valfrihet i daglig verksamhet för vuxna funktionshindrade i Linköping. På kommunen medger man att det går långsamt. Som vi berättat tidigare så infördes lagen för snart tre år sedan. Men hittills finns bara en handfull privata utförare som konkurrerar med kommunen.

– Vi försöker men visst går det trögt, det håller jag med om. Det går sakta, säger Kristina Wahlström som är planeringsledare och jobbar med LSS-frågor på omsorgkontoret på Linköpings kommun.

I kommunen finns knappt 500 vuxna personer i daglig verksamhet enligt LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Rasmus Skoog Olsson har valt att jobba på Stjärnsund som är en lantgård på Linköpings landsbygd där den dagliga verksamheten drivs privat.

– Jag brukar klyva ved och sedan såga plankor. Vi har dom till hinder också, hinder till hästarna, säger han.

Vad är roligast här tycker du?

– Alltihopa!

Som vi berättat i ett tidigare inslag anser man i organisationen FUB att ersättningsnivåerna till dem som bedriver daglig verksamhet bör ses över i kommunen. Och Mona Norman, som driver verksamheten på Stjärnsund, håller med. Hon tycker att idén med eget val i grunden är bra.

– Men sedan är det en massa faktorer som gör att det inte fungerar att vara liten utförare. För ersättningsnivåerna är tänkta för att man ska göra samordningsvinster och det är jättesvårt att göra när man har en liten verksamhet, säger Mona Norman.

Kristina Wahlström på omsorgskontoret i Linköping säger att kommunen räknar om ersättningen till företagarna varje år.

– Sedan har man anpassat det till budgeten. Men det har inte varit några sänkningar utan det har varit uppräkningar, säger hon.

Kristina Wahlström vet att det finns företagare med daglig verksamhet som är på väg att ge upp med hänvisning till kommunens dåliga ersättning. Samtidigt tycker hon att det egna valet ändå har bidragit till att de dagliga verksamheterna har höjt kvaliteten.

– Det har vi nog fått höra från alla verksamheterna att man jobbar med att öka kvaliteten och göra förändringar för att få till sig nya deltagare och få behålla deltagarna.

Tror du det kommer fler utförare framöver?

– Vi har några på gång som vi haft kontakter med och som vi hoppas ska komma till oss, säger Katarina Wahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".