1 av 7
Matvaror som kan vara bra att alltid ha hemma. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
2 av 7
Överlevnadsföremål. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
3 av 7
Det brittiska brädspelet från andra världskrigen med hemlig radiomottagare. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
4 av 7
Utställningsskärm på Flygvapenmuseet. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
5 av 7
Utställningsskärm på Flygvapenmuseet. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
6 av 7
Sven Lindgren, Civilförsvarsförbundet. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
7 av 7
Matilda Bengtsson, Flygvapenmuseet. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
Linköping

Överlev på Flygvapenmuseet

Civilförsvarsförbundet: "Generellt är vi godtrogna och aningslösa"
4:09 min

På lördag invigs utställningen Överlev på Flygvapenmuseet i Linköping. Det handlar om vad som händer och hur vi kan hantera att tillvaron förändras när till exempel givna förutsättningar som el, mat och värme inte längre fungerar.

Överlev ger en bild av riskerna som vi kan utstättas för i vårt moderna samhälla när det gäller förmågan att överleva i vildmarken, i hemmet och i fiendeland.

Utställningen visar bland annat miljöer där man ska kunna känna hur det är vara vilse i skogen. Det finns exempel på matkonserver och annat som kan vara bra att hemma.

Det visas brittisk överlevnadsutrustning från andra världskriget som piloterna hade för att överleva om de hamnade bakom fiendens linje. Ett spännande föremål är ett brädspel som britterna skickade till sina krigsfångar, det innehöll en inbyggd radiomottagare. Man kan också se ett spänne till en jacka där en liten, liten kompass gömdes.

– Hela begreppet överlevnadsteknik kommer från hur brittiska piloter under andra världskriget utbildades och utrustades för överlevnad. Piloter var värdefulla så därför ville man kunna ta de i tjänst igen så fort som möjligt, berättar utställningsproducent Matilda Bengtsson.

Utställningen har producerats i samarbete med Civilförsvarsförbundet, Kärna scoutkår, Försvarets överlevnadsskola i Karlsborg och Svenska överlevnadssällskapet.

Trots att vi de senaste åren har haft stormar, strömavbrott och översvämningar här i Sverige, är befolkningen rent allmänt sett, inte särskilt väl förberedda på sin egen överlevnad. Det anser Sven Lindgren som är ordförande för Civilförsvarsförbundet.

– Generellt är vi godtrogna och aningslösa och litar på att myndigheterna hjälper till, men så sär det inte det kan två till tre dygn innan professionell hjälp kommer, och då måste man ta egenansvar för detta, säger Sven Lindgren.

Utställningen Överlev visas fram till 29 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".